" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Εφημερίδα των Συντακτών. Ραφήνα: Έβγαλαν στρεβλά και ασθενικά 143 δέντρα για να τα κόψουν! Κύριο

Αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα των Συντακτών ένα άρθρο για την κατάπτυστη «αυτοψία» που διενήργησε η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την οποία όλα τα δέντρα που βρίσκονται παρόχθια του Μεγάλου Ρέματος σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου, 143 τον αριθμό, χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην και χωρίς καμία εξαίρεση, «ξερά, στρεβλά, ασθενικά, καχεκτικά και επικίνδυνα κεκλιμένα». Προφανώς πρόκειται για μια ψευδέστατη και προκλητική εκτίμηση, η οποία γίνεται για να δικαιολογηθεί η σφαγή τους και που παράλληλα προσβάλλει τη νοημοσύνη των κατοίκων αυτού του τόπου που μεγάλωσαν μαζί με αυτά τα δέντρα. Και προφανώς είναι μια εκτίμηση που εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους την υπέγραψαν, καθώς οι κάτοικοι που αντιστέκονται στην κοπή των δέντρων δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι και είναι αποφασισμένοι να αναζητήσουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες στους συντάκτες της αυτοψίας

 

Με μια κατάπτυστη «αυτοψία», που διενήργησε η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, χαρακτηρίστηκαν «ξερά, στρεβλά, ασθενικά, καχεκτικά και επικίνδυνα κεκλιμένα» 143 δέντρα παρόχθια του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που παραδίδονται στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για κοπή ● Σε πραγματική αυτοψία εθελοντών, όμως, μόλις ένα από αυτά βρέθηκε όντως ασθενές και όλα τα υπόλοιπα είναι μεγάλα και υγιή ● Για το έργο διευθέτησης του Ρέματος, άλλωστε, εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις κατόπιν προσφυγών από πολίτες.

Ούτε κάποια από αυτά, ούτε καν τα μισά από τα 143 δέντρα που έχουν στοχοποιηθεί για κοπή στο πλαίσιο του έργου «διευθέτηση - οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας» δεν βρέθηκαν υγιή στην απροκάλυπτα ψευδή αυτοψία που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ. Τα 143 δέντρα που οδηγούνται προς σφαγή βρίσκονται από την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μέχρι τη γέφυρα Τζον Κένεντι (γέφυρα Μύλου) σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου, παρόχθια του ποταμού, σε ένα τμήμα εμβαδού 41,8 στρεμμάτων.

Προκειμένου να δικαιολογηθεί η κοπή τους, η Διεύθυνση Δασών με έγγραφό της στις 18/10/2023 προς το Δασαρχείο Πεντέλης και την εταιρεία INTRAKAT που έχει ανέλαβε τις εργασίες ισχυρίζεται ότι, κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε στα 143 δέντρα, διαπίστωσε ότι «...η φυόμενη βλάστηση αποτελείται από άτομα (δένδρα) ξερά - στρεβλά - ασθενικά - καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο».

Της αυτοψίας είχε προηγηθεί αίτημα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις 17/3/2023 με το οποίο ζητήθηκε η έγκριση υλοτόμησης 84 αλμυρικιών (ύψους 5 έως 7 μέτρων και διαμέτρου 12 έως 100 εκατοστών), 53 λευκών (ύψους 5,6 έως 13 μ. και διαμέτρου 10 έως 100 εκ.) και 6 πεύκων (ύψους 12 έως 16 μ. και διαμέτρου 60 έως 100 εκ.). Την υλοτομία των συνολικά 143 δέντρων ενέκρινε στις 22/11/2023 το Δασαρχείο Πεντέλης, υιοθετώντας τους αριθμούς για τα τρία είδη των δέντρων που αιτείται προς κοπή η ΙΝΤΡΑΚΑΤ επικαλούμενο την αυτοψία της Διεύθυνσης Δασών που βγάζει «στρεβλά» όλα τα δέντρα.

Ωστόσο, αυτή που αποδεικνύεται στρεβλή είναι η αυτοψία της Διεύθυνσης Δασών, όπως διαπιστώθηκε από καταγραφή με μέτρηση, γεωεντοπισμό και φωτογράφιση των προς υλοτόμηση δέντρων με χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής «Trees» που πραγματοποίησαν στις 31/12/2023 εθελοντές της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», παρουσία γεωπόνου. Οπως διαφαίνεται στον πίνακα που προέκυψε, όπου αναγράφονται το είδος, οι γεωγραφικές συντεταγμένες, το ύψος, η στηθιαία διάμετρος, η κατάσταση υγείας και φωτογραφία του κάθε δέντρου, τα προς υλοτόμηση δέντρα -εκτός ενός!- είναι υγιή, ευθυτενή, αναπτυγμένα και μεγάλης ηλικίας.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που δεν εκπλήσσει διόλου τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και των γονέων τους, που διέρχονται καθημερινά από την οδό Ευβοϊκού, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης και του λιμανιού της Ραφήνας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα δέντρα που προορίζονται για κοπή δεν περιλαμβάνονται μόνο τα 3 αναφερόμενα είδη (αλμυρίκια, λεύκη, πεύκα), όπως περιγράφει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και υιοθετεί το Δασαρχείο Πεντέλης, αλλά και άλλα είδη, όπως πλατάνια, όπως διαπιστώθηκε στην καταμέτρηση των εθελοντών.

«Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ αναληθώς βεβαιώνει ότι κατόπιν φερόμενης αυτοψίας τα δέντρα αυτά διαπιστώθηκε ότι είναι “ξερά-στρεβλά-ασθενικά-καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο”. Πέραν του σοβαρότατου ζητήματος τυχόν πειθαρχικής και ποινικής ευθύνης των συντακτών του εγγράφου, για την οποία επιφυλασσόμαστε, η έγκριση υλοτομίας τους από το Δασαρχείο Πεντέλης που βασίστηκε στο περιεχόμενο του ως άνω εκδόθηκε κατά προφανή πλάνη περί τα πράγματα, άλλως δεν είναι νομίμως αιτιολογημένη», καταγγέλλει η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Γη και Ελευθερία» Εμμανουέλα Τερζοπούλου. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου μιλάει για την κοπή μόνο 20 δέντρων στην εκβολή.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ίδια σε επιστολή της προς τη δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά-Μήλα, τους δημοτικούς συμβούλους και τους τοπικούς συμβούλους Ραφήνας-Πικερμίου, η έγκριση υλοτομίας 143 δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου είναι μη νόμιμη χωρίς την ύπαρξη διαχειριστικής μελέτης εγκεκριμένης και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης ως master plan. Τονίζει ότι «αποτελεί και νομικό καθήκον η λήψη προληπτικών μέτρων, μεταξύ άλλων, και από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την προστασία του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στην περιοχή επέμβασης με την αποτροπή της κοπής 143 δέντρων χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις (διαχειριστική μελέτη) και πάντως επί τη βάσει αναληθών βεβαιώσεων, όπως αυτή της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής»

dentra02

Η εξόντωση των 143 δέντρων δρομολογείται όταν, σχετικά με το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εκκρεμούν δικαστικά:

  • Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών κατοίκων Ραφήνας, η πρώτη δικαστική προσφυγή για το περιβάλλον και το κλίμα από νέους στην Ελλάδα, που συζητήθηκε στις 20/12/2023 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Με την αίτηση αυτή ζητείται, μεταξύ άλλων, ν’ απαγορευτεί προσωρινά η κοπή δέντρων εντός της κοίτης, στα πρανή και την παρόχθια ζώνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καθ’ όλο το μήκος αυτού («Η πρώτη προσφυγή για το περιβάλλον από νέους», «Εφ.Συν.», 13/11/2023).
  • Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης πολιτών και φορέων κατά του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ενώπιον του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 20/3/2024.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 12:33

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.