Εκτύπωση
Κατηγορία: Κοινωνία

NoOrder

Σήμερα, 16/2/2021 και ενώ ξυπνήσαμε στα λευκά, μέσα σε ένα λευκό τοπίου που για τους πλείστους είναι όνειρο αλλά για κάποιους είναι σκληρός εφιάλτης, γίναμε μάρτυρες ενός αισχρού θεάματος, που δεν τιμά κανέναν που θέλει να αποκαλείται άνθρωπος.

Δίκυκλα να προχωρούν, σχεδόν ακροβατώντας πάνω σε πίστα πάγου, για να πάνε σε «μερακλήδες του καφέ και της τυρόπιτας» το κολατσιό τους. Τον καφέ τους για να «ανοίξει το μάτι τους» Αργότερα βρήκαμε και πολλά άλλα τέτοια περιστατικά φωτογραφημένα και αναρτημένα στο facebook

DeliveryCafe

(πηγή Κ. Παπαντωνίου FB)

dionysos

(πηγή 902.gr)

Το συνδικάτο των εργαζομένων έβγαλε μία ανακοίνωση όπου, «καλεί όλους τους συναδέλφους διανομείς να αρνηθούν σε αυτές τις συνθήκες τη διανομή με μηχανάκι, να ειδοποιήσουν άμεσα σε περίπτωση που εξαναγκάζονται να δουλέψουν με το χιονιά». Η κυβέρνηση και οι εργοδότες, τονίζει, «πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων» και απαιτούν μεταξύ άλλων να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία.

Επειδή  το να απευθύνεσαι σε κτήνη (τι άλλο μπορεί να είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει πως με το χιόνι είναι απαράδεκτο να εκθέτεις εργαζόμενους σε κίνδυνο ζωής, για να εισπράξεις 3 ευρώ, όσο κάνει ένας καφές και μία τυρόπιτα), προτείνουμε από τις στήλες της Attica Voice, το ακόλουθο:

Όσα καταστήματα υπέπεσε στην αντίληψη σας πως εξέθεσαν εργαζόμενους στον κίνδυνο, ημέρα χιονιά, να αποκλειστούν εσαεί από την μελλοντική σας και μελλοντική μας επίσκεψη. Με χιονιά ή με καλοκαιρία.

Βρέχει; Χιονίζει; Δεν παραγγέλνουμε, Δεν το έχουμε καμία ανάγκη, όσο κρατάει η κακοκαιρία.

 

Για τους ξερολάκηδες που θα πούνε πως «Μα σε καπιταλιστικό σύστημα ζούμε, δεν το ξέρουνε;», πρέπει να τους υπενθυμίσουμε πως στον υγιή καπιταλισμό, μπορεί να και να υπάρξουν κανόνες. Αυτός που το αποφασίζει δεν είναι το σύστημα, αλλά ο ίδιος ο εργοδότης. Αλλά και αν δεν το αποφασίσει τελικά, αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο εφαρμογής της πρότασης της Attica Voice για μία υγιή αποφυγή τέτοιων καταστημάτων. Σε καπιταλιστικό σύστημα ζούμε και μάλιστα (αφού το αποφασίσατε) χωρίς κανόνες