« Οι άνθρωποι, τα Ανθρωπάκια που λέω, το κατεστημένο, έφτασε σ’ ένα σημείο όπου δεν παίρνει άλλο να πάει πιο μακριά [...] γίνανε ένα νούμερο και τίποτα παραπάνω. Εδώ εγώ κάνω μια μαρτυρία και σας λέω: Φροντίστε να σωθείτε, να σωθούμε. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο εγώ εκτός απ’ αυτήν τη μαρτυρία [...] Ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του ανθρωπάκι. Προτιμάει δηλαδή ένα βότσαλο, ένα λουλούδι ή κάτι άλλο, αλλά ποτέ ανθρωπάκι! Γιατί του λέει «εγώ δεν είμαι αυτός». Κι όμως είναι!». Από συνέντευξη του Γιάννη Γαΐτη στην στην εκπομπή Μονόγραμμα της ΕΡΤ2, τον Νοέμβριο του 1984

Η atticavoice είναι ένα εθελοντικό εγχείρημα που δημιουργήθηκε από ανθρώπους ελεύθερους και ανεξάρτητους από οποιαδήποτε δέσμευση. Η φιλοδοξία τους είναι να δημιουργήσουν ένα μέσο που θα είναι και εφημερίδα και περιοδικό και βιβλιοθήκη. Ένα μέσο που θα αξίζει να το επισκέπτεται ένας ανήσυχος αναγνώστης. Και αυτό οι άνθρωποί του το παλεύουν όσο μπορούν, προσπαθώντας να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο τόσο θεματολογίας όσο και έκφρασης. Δε θα μπορούσαν όμως να αφήσουν έξω από τη θεματολογία και την κριτική τους την αυθαιρεσία και την αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και αυτό που απεχθάνονται ακόμη περισσότερο, τους κολαούζους και τους τσανακογλείφτες της. Και αυτό το κάνουν με πολλούς τρόπους, γιατί η atticavoice ξέρει να μιλάει πολλές γλώσσες. Και τη γλώσσα του Σεφέρη, και τη γλώσσα του Βάρναλη και τη γλώσσα του Λασκαράτου

Τον διαχειριστή της τοπικής ιστοσελίδας i-selida.gr δεν τον γνωρίζουμε ούτε κατ’ όψιν. Μόνο το όνομά του γνωρίζουμε και πως δηλώνει επαγγελματίας δημοσιογράφος . Σε άρθρο του που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του μάθαμε πως θεωρεί τον εαυτό του θύμα bulling από εμάς επειδή σε άρθρο μας τολμήσαμε να κάνουμε κριτική στο είδος της δημοσιογραφίας που ασκεί. Τα άρθρα που φαίνεται πως πλήγωσαν τον διαχειριστή της i-iselida είναι το Πώς κάλυψαν τα τοπικά μέσα της Ραφήνας τον καθαρισμό/βανδαλισμό του Μεγάλου Ρέματος όπως και το άρθρο-κριτική για την αποκλειστική συνέντευξη που πήρε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, πράσινης ανάπτυξης, πολιτισμού και πολλών άλλων πραγμάτων Σπύρο Πάντζα, όπου ο πολυπράγμων αντιδήμαρχος υποστήριξε πως στο Μεγάλο Ρέμα δεν πειράχτηκε ούτε χλωρίδα ούτε πανίδα τη στιγμή που οι μπουλντόζες δεν άφησαν τίποτα όρθιο σε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην εκβολή του. Αντιπαρήλθαμε δε τις αναφορές σε νομοθεσία που, όπως αποκαλύπτεται από τα γραπτά του, αγνοεί και απλά κάνει αναφορά προς επίδειξη πολυπραγμοσύνης εκ μέρους του.

Γράφει λοιπόν ο θιχθείς δημοσιογράφος

 

 

Χλωρίδα: το σύνολο των φυτών ενός τόπου 

Πανίδα : το σύνολο των ζωϊκών οργανισμών ενός τόπου. 

Παπάτζα : η εξαπάτηση, το παραμύθιασμα, η μούφα, το μούσι, η δρακιά.

 

papatzas

rema101

papatzas

rema102

Με κείμενο που διένειμε σήμερα η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ενημέρωσε τους πολίτες, για άλλη μια φορά πως οι παρεμβάσεις που έγιναν στο ραφηνιώτικο ποτάμι  είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ και αποτελούν ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ με βάση την αυστηρή νομοθεσία που διέπει τους υγροτόπους.

Brochure

 

Η «Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος» κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία από την πρώτη στιγμή και κατέθεσε μήνυση, η αστυνομία όμως δεν προχώρησε στη διαδικασία της αυτόφωρης δίωξης των υπευθύνων όπως θα όφειλε!!!

Ο καθαρισμός των ρεμάτων, εφόσον είναι αναγκαίος, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση γιατί τα ρέματα είναι οικοσυστήματα. Δε νοείται καθαρισμός που τα μετατρέπει αρχικά σε εργοτάξια και στη συνέχεια σε κρανίου τόπο. Χρειάζεται να γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να μην υποβιβάζει την οικολογική κατάσταση των ρεμάτων (χειρονακτικά, επιλεκτική αραίωση βλάστησης, κατάλληλη εποχή κλπ), προδιαγραφές που η πολιτεία δεν έχει θεσπίσει παρά τις δεσμεύσεις όλων των κρατών-μελών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενημερώνουμε και ζητάμε την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας στον αγώνα για:

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥ 17 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΊΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

 

 

Επί τρεις ημέρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα αποψιλώνουν τον προστατευόμενο υγρότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Επί της ουσίας, καταστρέφουν ένα ποτάμιο οικοσύστημα την ίδια ώρα που οι αποχαυνωμένοι δημότες καταπίνουν, ως καλά εκπαιδευμένοι, το χάπι της υποτιθέμενης ασφάλειας. Ο δήμαρχος της πόλης, όπως και η Περιφέρεια, αποκαλούν αυτή τη βάρβαρη επέμβαση ως καθαρισμό. Αρωγοί στην προσπάθεια διαστρέβλωσης των νοημάτων των λέξεων και κατασίγασης οποιασδήποτε αμφιβολίας από μέρους του κόσμου εμφανίζονται, όπως πάντα, τα τοπικά Μέσα της περιοχής. Στο σημερινό μας άρθρο θα παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά Μέσα κάλυψαν ειδησεογραφικά τις εργασίες στο Ρέμα της Ραφήνας.

Τα Μέσα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι τέσσερα: το i-selida, το rpn, το i-rafina και το kirkinews. Τον εαυτό μας τον βγάζουμε απέξω γιατί ούτε ειδησεογραφικό site είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους δημοσιογράφους, ούτε τους ιδεολογικά ουδέτερους. Η σειρά που παραθέσαμε και θα παρουσιάσουμε τα Μέσα δεν είναι τυχαία, αλλά τέθηκε με βάση το πώς παρουσίασε το κάθε Μέσο το γεγονός. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά;

Ξεκινώντας από το iselida.gr, μπορούμε να δούμε πως όχι μόνο υιοθετεί τον χαρακτηρισμό του καθαρισμού, αλλά τον χαρακτηρίζει μάλιστα και ήπιο. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι έχει στο μυαλό του ο αρθογράφος για τον μη ήπιο καθαρισμό. Πόσο περισσότερο βίαιη επέμβαση από τις μπουλντόζες και τα ερπυστριοφόρα μπορεί να φαντάζεται; Μήπως ανατίναξη με δυναμίτιδα; Και σα να μην έφτανε αυτό, αναφέρει πως απομακρύνθηκαν μπάζα και χαλίκια χωρίς να πειραχτούν καλαμιές ή άλλα φυτά, τη στιγμή που όλοι μπορούν να δουν από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν πως η κοίτη του Ρέματος έχει γίνει γυαλί και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ούτε κουβέντα δεν κάνει το άρθρο για τις αντιδράσεις των πολιτών. Αργότερα, βέβαια, δημοσίευσε ξεχωριστά την καταγγελία της Κίνησης για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος

 

iselida12

 

Το rpn.gr, τώρα, μιλάει και αυτό για καθαρισμό και πέρα από μια πρόταση δικιά του, το υπόλοιπο άρθρο είναι μια ανάρτηση του δήμαρχου στο facebook. Ούτε κουβέντα  για τις αντιδράσεις των κατοίκων.

 

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση - καταγγελία της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, για τα έκτροπα  των τελευταίων ημερών, που μεθόδευσε, οργάνωσε και εκτέλεσε η -καταχρηστικά και χωρίς ντροπή αποκαλούμενη- "αυτοδιοίκηση"και των δύο βαθμων, ενώ γνώριζαν πολύ καλα πως εισβάλλουν σε προστατευόμενο υγρότοπο. Γνωρίζουν την παρανομία αλλά την πράττουν. Και γιατί άλλωστε να φοβηθούν; Τα καταγγελόμενα γεγονότα αφορουν και την αδιαφορία της αστυνομίας η οποία παρότι κλήθηκε επανειλημμένα, ούτε καν εμφανίστηκε. Γιατί; Γιατί αν εμφανιιζόταν θα έπρεπε να συλλάβει τους ενόχους αφού θα τους έπιανε επ' αυτοφώρω να πράττουν έγκλημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα. Αλλά και στην ασκηθείσα μήνυση, ούτε τότε ενδιαφέρθηκαν.

Αυτοί ειναι οι "κύριοι" αυτοδιοικητικοί που δρουν με την πλήρη ανοχή των αρχών.

Πριν ολοκληρώσουν την καταστροφή του ποταμιού, της φύσης του τόπου και τελικά της ζωής μας, έχουν καταφέρει να διαλύσουν τον κοινωνία που τους παρακολουθεί  να εγκληματούν, με αδιαφορία ή και (στις πιο σάπιες περιπτώσεις) με επιδοκιμασία. 

 

ΚΠΑΜΡΡ: Βανδαλισμός εις βάρος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με συνενοχή Περιφέρειας-Δήμου-Αστυνομίας

Μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα αποψιλώνουν εδώ και τρείς ημέρες περίπου 100 μέτρα του προστατευόμενου υγροτόπου της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Οι εργασίες εκτελούνται από την τεχνική εταιρία  ΙΕΡΑ ΑΤΕ  που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής  σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ (https://rpn.gr/xekinise-o-katharismos-toy-megaloy-rematos-rafinas-foto/"}">https://rpn.gr/xekinise-o-katharismos-toy-megaloy-rematos-rafinas-foto/)

 

                         

Οι εργασίες  συνίστανται σε πλήρη εκχέρσωση της υδροχαρούς βλάστησης και απομάκρυνση της φερτής ύλης του ρέματος από την κοίτη. Γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο Α’ προτεραιότητας (ν.4277/2014), που έχει επακριβώς οριοθετηθεί με  το ν.4559/2018 και περιλαμβάνει τα τελευταία 1037 μέτρα του ρέματος πριν την εκβολή του στη θάλασσα ( από την πεζογέφυρα Σκλαβενίτη)  μέχρι και μεγάλο θαλάσσιο τμήμα στην μπούκα της εκβολής.

 

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι ένα ρέμα συνεχούς ροής. Ένα ποτάμι που κυλά όλο το χρόνο. Ακόμη και τώρα, αυτή την εποχή, μετά από μήνες ελάχιστης έως μηδενικής βροχόπτωσης, το νερό συνεχίζει να ρέει μέχρι τις εκβολές του Ρέματος και να φτάνει μέχρι τη θάλασσα της Ραφήνας. Μέσα στην κοίτη του ποταμού  υπάρχουν όλο το χρόνο και διαβιούν ψάρια, βατράχια, νερόφιδα , ενώ μέσα στους καλαμιώνες του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος ερωδιών και άλλων πτηνών που τρέφονται από τους παραπάνω πληθυσμούς.

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι το Μεγάλο Ποτάμι της Ανατολικής Αττικής και το μόνο που ακόμα διατηρεί διακεκριμένους οικοτόπους και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μεταναστευτική ορνιθοπανίδα. Αυτό το μεγάλο ποτάμι ποτέ δεν απείλησε κανέναν, παρά τους βιασμούς που έχει υποστεί από τον άνθρωπο.  

Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοσύστημα. Ένα μεγάλο ποτάμιο οικοσύστημα και όχι ένα ρέμα, όπως το αποκαλούν όσοι δεν καταλαβαίνουν, όπως δεν καταλαβαίνουν πως ζούμε στον 21ο αιώνα πια και στον πολιτισμένο κόσμο καθαιρούν τα εκτρώματα, που εδώ κατασκευάζουν, επαιρόμενοι για την βλακεία τους. Καμαρώνοντας την ανοησία τους. Ίσως και χαρούμενοι για άλλους, δικούς τους λόγους, που καμία σχέση δεν έχουν με το κοινό καλό.

Το μεγάλο υδάτινο οικοσύστημα της Ραφήνας θα έπρεπε να αποκαλείται Ποτάμι. Ίσως  έτσι να δίσταζαν όλοι οι μικρόνοες βλαχοδήμαρχοι να ρίξουν μέσα του μπουλντόζες και να ποδοπατήσουν ό,τι ζει εκεί. Ίσως τουλάχιστον να δίσταζαν να φωτογραφηθούν δίπλα από τις μπουλντόζες και να κομπορρημονούν, μέσα στην απέραντη άγνοιά τους. Ίσως όμως κι εμείς, αν ήμασταν πιο συνειδητοί και ώριμοι πολίτες, να μην εκλέγαμε τέτοιους ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις.

 

 

rema23a

Πριν τις Μπουλντόζες                                                                  Μετά τις Μπουλντόζες

 

rema24

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα χθες, Κυριακή 3/10/2021, στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, όπου δεκάδες παιδιά και ενήλικες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την απελευθέρωση πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η δράση οργανώθηκε από την ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής με  τοπική  στήριξη της δράσης από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.  

Αφορμή για την οργάνωση της δράσης ήταν η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών που γιορτάζεται κάθε πρώτο Σάββατο του Οκτώβρη και η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που είναι στις 4 Οκτωβρίου, δύο σημαντικές ημερομηνίες για την άγρια ζωή. 

Το πρώτο πουλί που απελευθερώθηκε ήταν ένας σταχτοτσικνιάς (είδος ερωδιού). Το πανέμορφο αυτό πουλί απελευθερώθηκε στην πεζογέφυρα του πάρκου της Ραφήνας , όπου μετά από μερικά διστακτικά τινάγματα των φτερών του πέταξε πάνω από τα νερά του Ρέματος και βρήκε καταφύγιο μέσα στους καλαμιώνες της όχθης του