LS MAR

08/02/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη, για το 2021, συνεδρίαση του ΔΣ Μαραθώνα πριν λίγες μέρες. Άλλη μια συνεδρίαση κλειστή για το λαό, για ζωντανές παρεμβάσεις και διαδικασίες. Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης αυτό του ΧΥΤΑ, με ειδικό αγορητή τον κ. Δήμαρχο. Ο κ. Τσίρκας και η πλειοψηφία σύρθηκαν, στην κυριολεξία, από τη μύτη, σε αυτή την, άθλιας διαδικασίας, συνεδρίαση, μετά από τρεις μήνες. Για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» από τον Οκτώβρη του 2020 απαιτεί να συνεδριάσει το ΔΣ, με αφορμή την ανακοίνωση της Περιφέρειας για την κατασκευή ΜΕΑ στο Γραμματικό.

Η παράταξή μας, όλο το διάστημα που μεσολάβησε, κατέθεσε σωρεία αιτήσεων, ανακοινώσεων, καταγγελιών για το θέμα, καθώς πλέον αναδεικνύεται η προσπάθεια κάλυψης του κ. Τσίρκα προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τα οικονομικά συμφέροντα που συνεχίζουν το έγκλημα. Στο τέλος αναγκάστηκαν, κάτω από την πίεση, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα», και άλλων συμβούλων, αλλά κύρια από την παρέμβαση των συλλόγων της περιοχής και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, να έρθει το θέμα για συζήτηση.

Στην συνεδρίαση αυτή οι μάσκες έπεσαν και η υποκρισία βγήκε στην επιφάνεια, καθώς ο πρόεδρος και η πλειοψηφία αρνηθηκαν τη διεξαγωγή της σε προστατευμένο χώρο, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, με συμμετοχή εκπροσώπων που απαιτούσαν και αυτοί, με τη σειρά τους, την σύγκληση συνεδρίασης ανοικτής για το σοβαρό θέμα του ΧΥΤΑ. Η αποκάλυψη ήρθε στο τέλος όταν, τόσο η παράταξη του Δημάρχου, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν όλοι μαζί την εισήγησή του και απέρριψαν τις ολοκληρωμένες προτάσεις για αγωνιστικές παρεμβάσεις που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα», σε αντίθεση με τα κάθε είδους ευχολόγια. Η αλήθεια πίσω από αυτήν την επιλογή είναι ότι φοβούνται την συμμετοχή του κόσμου στις διεκδικήσεις, χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα της πανδημίας. Η υποκρισία τους πραγματικά ξεχειλίζει!

Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα» που συμπλήρωναν την εισήγηση του κ. Δημάρχου ήταν:

Η απόφαση του Δ.Σ. για τον ΧΥΤΑ θα πρέπει να έχει και πρακτικές ενέργειες και να μην είναι άλλη μια ομόφωνη απόφαση όπως αυτή που πήραμε για τη διεκδίκηση Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, την ενίσχυση του Κ.Υ. της Νέας Μάκρης και τα ζητήματα της υγείας που ούτε καν την πρόβαλλε ο Δήμος υποβαθμίζοντας το πρόβλημα.

SMAPentelis5

Μετά τη χωματερή, που την είπανε αρχικά ΧΥΤΥ, μετά ΟΕΔΑ, προσωρινά ΧΥΤΑ και τελικά πρόκειται ξεκάθαρα για χωματερή, στο Γραμματικό, μία σειρά από άλλους χώρους συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, βρίσκονται στα σκαριά. Ο νόμος Χατζηδάκη (Ν.4685/20) περιλαμβάνει την πρόβλεψη για τη σχετική εγκατάσταση στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Περιλαμβάνει κι άλλες mini χωματερές, - ΣΜΑ πάνω σε ευαίσθητα συστήματα/αποδέκτες.

Όσες mini χωματερές (ΣΜΑ=Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) δεν μπήκαν σαν προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη,  τις περιέλαβαν στον νόμο για το νέο χωροταξικό. Όλες οι βρωμιές πρέπει να έχουν και μία κάλυψη από νόμο και με τρόπο απρόσβλητο ακόμα και από το ΣτΕ.

Χθες (7/2/2021) έγινε μία συγκέντρωση με όλα τα μέτρα προστασίας (πάντα)  – επίσκεψη στον χώρο που πρόκειται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ Πεντέλης, στα Μελίσσια. Όπως και αυτός της Ραφήνας, έτσι και αυτός στο νεκροταφείο Μελισσίων, βρίσκεται πάνω σε ρέμα. Για την ιστορία, ο χώρος, που  ανήκει στην Α΄ ζώνη προστασίας του Πεντελικού, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο σαν χώρος απόθεσης-μεταφόρτωσης κλαδιών, αλλά ουδέποτε υπήρξε χωροθέτησή του ως ΣΜΑ, όπως –πάλι ψευδώς και καταχρηστικά- αναφέρει η τροπολογία.

Με απλά λόγια, πρόκειται για χώρο απολύτως ακατάλληλο για οποιουδήποτε τύπου σκουπίδια, πολύ δε μάλλον για σύμμικτα ή υγρά! Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι εγκληματική και περιβαλλοντοκτόνα.

Καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανάθεση από τη δημοτική αρχή, η οποία να μπορεί να προσβληθεί, δεν μπορεί να γίνει και σχετική προσφυγή. Βρίσκεται μέσα στην κυρίαρχη αντίληψη των δουλικών στο κράτος, Δήμων* που γίνονται πρόθυμοι εκτελεστικοί βραχίονες περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Εις βάρος των πολιτών

Δημοσιεύουμε μερικές φωτογραφίες από τον χώρο, που ο ίδιος ο δήμος φρόντισε να υποβαθμίσει, θυμίζοντας μας το ΣΜΑ της Ραφήνας, πάνω στο Μέγα Ρέμα, που από φωτογραφίες που έχουμε δημοσιεύσει είναι έκδηλη η εφαρμογή της ίδιας τακτικής

loutsa02

 

Οι ταβέρνες της Λούτσας αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν πριν από μερικές ημέρες τις εξωτερικές κατασκευές που είχαν χτίσει πάνω στην αμμουδιά. Θα περίμενε κανείς πως ο πρώτος που θα θριαμβολογούσε από το γκρέμισμα αυτών των αυθαίρετων και ακαλαίσθητων κατασκευών, θα ήταν ο δήμαρχος της περιοχής. Αμ δε! Σε ανάρτησή του στο facebook, ο δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, θέλησε να απολογηθεί και να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη για το γκρέμισμα των κατασκευών αυτών

Στη διαδικτυακή απολογία του, ο δήμαρχος δηλώνει πως δεν είναι αυτός υπεύθυνος για το γκρέμισμα, αλλά η Κτηματική Υπηρεσία. Τονίζει, επίσης, πως ο ίδιος κατέβαλε κάθε προσπάθεια – παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά του ο αιγιαλός – να νομιμοποιηθούν οι κατασκευές αυτές παρεμβαίνοντας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν τα κατάφερε. Με λίγα λόγια μας λέει πως αν ήταν στο χέρι του, οι παράγκες αυτές θα έμεναν πάνω στην αμμουδιά για πάντα

Τελειώνοντας, ρίχνει και το «καρφί» του για τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως πιθανόν τα πράγματα να μπορούσαν να είχαν κουκουλωθεί εάν οι επιχειρηματίες δεν κάρφωναν ο ένας τον άλλον για τις αυθαιρεσίες τους

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα επανέρχεται στο θέμα με τις ενέργειες της Περιφέρειας εις βάρος των κατοίκων, οι οποίες αφορούν στον ΟΕΔΑ Γραμματικού και επανακαταθέτει την πρόταση σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Αναδημοσιεύουμε την πρόταση που κατάθεσαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 

07/01/2021

 

ΠΡΟΣ: 1) κ. Πρόεδρο και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Μαραθώνα

             2) κ. Δήμαρχο

ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις συνεχιζόμενες, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, ενέργειες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης στην «ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής» στο Γραμματικό

 

κ. Πρόεδρε,

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» επανακαταθέτει προς συζήτηση το παραπάνω θέμα σε συνέχεια της 29/10/20 επιστολής μας με θέμα «Έγκριση προμελέτης ΜΕΑ» στον ΟΕΔΑ Γραμματικού, αυτής που ακολούθησε στις 21/12/2020, και μετά την ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από 27 μαζικούς φορείς της περιοχής μας, καθώς και την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, επανερχόμαστε για ακόμα μια φορά και ζητάμε την σύγκληση Δ.Σ. με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις συνεχιζόμενες, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, ενέργειες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης στην ‘ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής’ στο Γραμματικό».

Επίσης, θυμίζουμε ότι με την νέα απόφαση του Περιφερειάρχη (Α.Π.3818- 15/12/20 με θέμα «Ένταξη της Πραξης ‘Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής’ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020’), προχωράει το έγκλημα.

Pallini2

 

Το παραπάνω πανό το αντιληφθήκαμε στην κάτω πλατεία της Παλλήνης, χθες 29/12/2020. Στην χώρα που αντιμετωπίζει μία πανδημία με αστυνομικούς,  των οποίων τον αριθμό διαρκώς αυξάνει, το πανό αυτό δεν αποτελεί παράδοξο. Παράδοξο είναι το ότι η κυβέρνηση αντί να προσλάβει γιατρούς προτιμά να προσλάβει αστυνομικούς. Θα έχει τους λόγους της μάλλον, τόσο ικανή, αξια και  δημοφιλής που είναι.

Το πανό μαρτυρά την πικρή αλήθεια

100 νεκροί καθημερινά και η απάντηση τους είναι, μπάτσοι σε κάθε γειτονιά

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα ζητά την  άμεση σύγκληση ΔΣ για τις συνεχιζόμενες, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, ενέργειες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης στην «ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής» στο Γραμματικό. Δημοδιεύουμε τη σχετική επιστολή. όπως μας εστάλη

 

 ΠΡΟΣ: 1) κ. Πρόεδρο και Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Μαραθώνα

               2) κ. Δήμαρχο

ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις συνεχιζόμενες, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, ενέργειες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης στην «ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής» στο Γραμματικό

Κ. Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της 29/10/20 επιστολής μας με θέμα «Έγκριση προμελέτης ΜΕΑ» στον ΟΕΔΑ Γραμματικού, επανερχόμαστε και ζητάμε την σύγκληση ΕΚΤΑΚΤΟΥ Δ.Σ. με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις συνεχιζόμενες, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, ενέργειες της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης στην ‘ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής’ στο Γραμματικό».

A Voutza 

B Voutza

(πηγή φωτογραφιών I Rafina- Η Ραφήνα Δημότης)

Πριν μερικούς μήνες  ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα Η Ραφήνα -δημότης αλλά και από άλλες πηγές από τον Μαραθώνα, συγκεκριμένα από το ιστολόγιο του Κ. Γκίκα «Για τα μπάζα 2 – η επιστροφή» για τις προωθούμενες ενέργειες για

  • την μελέτη για το έργο «πιλοτικό πρόγραμμα ολιστικής πράσινης αστικής αναζωογόνησης στον δήμο Ραφήνας –Πικερμίου» (Α’ Είσοδος Νέου Βουτζά, έναντι της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης στη συμβολή των Οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Κυβέλης, του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου) »
  • την υλοποίηση του έργου «πιλοτικό πρόγραμμα ολιστικής πράσινης αστικής αναζωογόνησης στον δήμο Ραφήνας –Πικερμίου»  (Α’ Είσοδος Νέου Βουτζά, έναντι της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης στη συμβολή των Οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Κυβέλης, του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου) »

Η ιστορία αυτή έχει (ως γνωστή) αφετηρία για τη Ραφήνα, τη 13η Οκτωβρίου και το υπό ΑΔΑ 6ΔΟΤΩ16-7Υ5, αναρτημένο στη Διαύγεια απόσπασμα πρακτικού της υπ’ αριθ. 24/13-10-2020 διά περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.