ikaria2

 

Σε ένα από τα κλασσικά ρεπορτάζ του κώλ… , συγγνώμη του δρόμου θέλαμε να πούμε, από αυτά που μας έχει συνηθίσει η ελληνική τηλεόραση, ο δημοσιογράφος θέλει να περιγράψει μια κατάσταση συνωστισμού από ανεύθυνους πολίτες.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν του βγήκε σε καλό. «Στην Ικαρία να πάτε», του φωνάζει μια γυναίκα. Στην Ικαρία να πάτε, εκεί που ο ανέμελος πρωθυπουργός επέλεξε να σπάσει τη μονοτονία του lockdown και να περάσει μερικές ώρες ανεμελιάς και χαλάρωσης παρέα με πολλούς, πάρα πολλούς. Φίλους, γνωστούς, αγνώστους

Γιατί, άραγε, ο πρωθυπουργός παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες, αυτούς που απαιτεί από τους πολίτες να τηρούν; Γιατί, καταρχάς, πιστεύει πως αυτός έχει το δικαίωμα. Αλλά και γιατί μπορεί. Γιατί όμως μπορεί;

Μας το εξηγεί ο Έλληνας δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Κώστας Συμεωνίδης: «Ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι κάνει επειδή μπορεί. Και μπορεί επειδή τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτελούν το ρόλο τους. Εδώ στη Γερμανία θα τον είχαν κατασπαράξει. Ειδικά τα συντηρητικά φύλλα. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσής σας εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημοκρατία»

Στην Ικαρία να πάς, κύριε Μάνεση. Και στην Πάρνηθα. Και όπου αλλού κυκλοφορεί ο ανέμελος

 

ikaria

 

 

mitsotakis stin ikaria

Το Πάσχα του 2018, ο τότε δήμαρχος  Ναυπλιέων, Δ. Κωστούρος, δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Μέσα στην προετοιμασία και καλλιέργεια επικοινωνιακού κλίματος, ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έκανε αυτό που χαρακτηρίζει τους υπερφίαλους και αλαζόνες. Διατράνωσε την έπαρση του οργανώνοντας ένα πασχαλινό γεύμα «αγάπης», που το διαφήμισε με τον χειρότερο τρόπο. Τρόπο αποκαλυπτικό όμως για το πως σκέφτονται και τι επιδιώκουν, οι  αγαθοί πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί κλπ, προσφέροντες «γεύματα αγάπης».

Με την παράγραφο που ακολουθεί, ο «χορηγός» κατάφερε να μην εμφανιστεί ούτε ένας άνθρωπος στο γεύμα που οργάνωνε. Ούτε καν ο μητροπολίτης πήγε (πάντα προσκαλείται και ένας μητροπολίτης όπου προσφέρεται αγάπη).

«Γεύματα αγάπης και αλληλεγγύης σε αστέγους, απόρους και δεκάδες οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας θα προσφέρουν και φέτος η εκκλησία και ο Δήμος Ναυπλιέων.

Τα μεγάλο, γιορτινό συσσίτιο θα γίνει, ανήμερα το Πάσχα, όπου φέτος για πρώτη φορά θα σουβλιστούν οι παραδοσιακοί οβελίες στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας στην Πρόνοια…»

Θιγμένοι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόταν το «γεύμα αγάπης» δεν πήγαν. Όπως δεν θα πήγαινε και κανείς, αφού η συμμετοχή του -πίστευε πως- θα τον «στιγμάτιζε» ως αναξιοπαθούντα. Το τραπέζι του δημάρχου ονομάστηκε «το γεύμα της ντροπής» και πέρασε στην ιστορία. Την τοπική αλλά και την «παγκόσμια ιστορία της γκάφας ή της αναισθησίας»

‘Ένα άλλο γεύμα της ντροπής ζήσαμε μέσω του φακού άγνωστης ή αγνώστου εικονολήπτη, που απαθανάτισε την γλεντοκοπούσα παρέα του Κ. Μητσοτάκη, καλεσμένου του βουλευτή του Στεφανάδη, μάζι με άλλα 48 άτομα (με Μητσοτάκη και οικοδεσπότη μας κάνουν 50). Μάλιστα ο (καθηγητής Ιατρικής) Στεφανάδης δήλωνε πως

«τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ελέγχου της πανδημίας, δηλαδή υπαίθριος χώρος της οικίας, χρήση μασκών στο μεσοδιάστημα του γεύματος, αριθμός ατόμων στο τραπέζι.» ενώ λυπόταν γιατί

«οι εικόνες και οι συνθήκες, εκτός του χώρου που ήταν ο πρωθυπουργός, με συγκέντρωση κόσμου που προσήλθε αυθόρμητα για να τον δει από κοντά, δεν ήταν οι πρέπουσες, αποτέλεσαν αφορμή παρεξήγησης και ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας που δείχνουμε όλοι στο νησί μας»

Kitsch 2

Η Attica Voice πιστή στον θεσμό της λαϊκής συμμετοχής, στην ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, με την ευκαιρία της κατ’ ευφημισμό, ανάπλασης της πλατείας Δ.Ρ. Θεοχάρη, παλαιότερα γνωστότερης ως «Πλατεία Ταχυδρομείου», αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης στους ίδιους τους δημότες, για την επιλογή του αγάλματος που θα φιλοξενήσει, στο άδειο βάθρο της.

Η Ιστορία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μαζί της. Ο Κάτωνας ο πρεσβύτερος μάλιστα δήλωνε πως θα προτιμούσε οι άνθρωποι να ρωτούν στο μέλλον γιατί δεν έκαναν άγαλμα για τον Κάτωνα παρά γιατί του έκαναν (άγαλμα). Το ίδιο πάνω κάτω εννοούσε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος που αστειευόταν, μιμούμενος τον Μικελάντζελο, πως «όσο περισσότερο μάρμαρο, τόσο μικρότερο το άγαλμα», υπονοώντας μάλλον, μικρό ανάστημα για τον τιμώμενο. Με λίγα λόγια, κανείς από τους  δυο δεν ήταν φίλος των ανδριάντων ή των προτομών, όσο ζούσε.  Μάλλον και μετά θάνατον την ίδια γνώμη θα έχουν.

Πέρα από αυτό που ήθελαν οι διάφοροι «μεγάλοι» της ανθρώπινης Ιστορίας, υπάρχει και το τι θέλει ο λαός. Μάλιστα η λαϊκή βούληση, συστηματικά  αξιοποιείται ως χρήσιμο πρόσχημα, εκεί που ο λαός περιφρονείται από την εξουσία.

Η Attica Voice τιμώντας την σύγχρονη ελληνική Ιστορία, καλεί τους ίδιους τους πολίτες να αποφασίσουν ποιον ή ποια θα ανεβάσουν στο βάθρο της πλατείας Δ.Ρ. Θεοχάρη, παλαιότερα  γνωστή ως Ταχυδρομείου. Καλείστε να ψηφίσετε από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην σχετική λίστα που ακολουθεί. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και επίσημα, σε ειδική τελετή, για την οποία θα ενημερώσουμε την ημέρα λήξης της ψηφοφορίας

Στην επιλογή σας να λάβετε υπόψη και την εικόνα που συνοδεύει τις υποψηφιότητες, αφού θα είναι και η τελική απεικόνιση σε γλυπτό, του προσώπου που ενδεχομένως λάβει την τιμή που του επιφυλάσσει ο δήμος της Ραφήνας.

Η Συντακτική Ομάδα της Attica Voice, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να λάβουν την απόφαση τους έχοντας όσο γίνεται πιο αφαιρική άποψη επί των προσώπων, προτίθεται να προχωρήσει και στην προσθήκη λίγων λεπτομερειών, μία σύνοψη της αξίας των υποψηφίων. Αν λοιπόν προβληματίζεστε, δεν εχετε παρά να πειρμένετε λίγο για τη σχετική ενημέρωση. Αν όμως είστε σίγουροι, δαγκώστε το ποντίκι και επιλέξτε τη βουλίτσα αριστερά από το όνομα του κάθε υποψηφίου, πιέστε με δύναμη το πλήκτρο Vote και καθαρίσατε.

sophia nikolaou

 

Η κυρία Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αποτελεί κεφάλαιο, αποτελεί παρακαταθήκη (asset) για τη μικρή και πτωχευμένη Ελλάδα.

Αυτό μάλλον πιστεύει η ίδια

Είναι πραγματικά γεγονός υψηλής αισθητικής και πολιτισμού η αξιοποίηση ενός τέτοιου ανθρώπου στη θέση της γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής.  Μία γυναίκα με τις σπουδές της Σοφίας Νικολάου δεν θα μπορούσε παρά να μηνύσει τους εγκληματίες που έριξαν φεϊγ-βολάν, στον δρόμο έξω από το σπίτι της. Η ρίψη φέιγ βολάν αποτελεί έγκλημα και μάλιστα ιδιώνυμο, για την κυρία Νικολάου που στη μήνυση της κατηγορεί τους «ρίπτες» των φέιγ βολάν για  «απειλή και έργω εξύβριση»

Αυτό σίγουρα το πιστεύει η ίδια

Η κυρία Νικολάου δεν εξυβρίζει, ούτε λόγω ούτε έργω. Δεν προσβάλλει την κοινωνία. Δεν εγκληματεί εις βάρος της κοινωνίας.

Είναι γνωστά αυτά άλλωστε.  Μόνο στην ίδια

Η κυρία Νικολάου, σε μόλις 16 μήνες θητείας στη θέση της γενικής γραμματέως κατάφερε πολύ περισσότερα από όσα θα είχε καταφέρει αν είχε εκλεγεί ως βουλευτίνα (βουλεύτρια κατ’ άλλους), στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Είναι η κυρία Νικολάου που:

  • υπέγραψε πλήθος αμφιλεγόμενων αποφάσεων ανάθεσης έργων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές αλλά και για την προστασία τους, συνολικού κόστους 1.747.935,6 ευρώ (με ΦΠΑ αν αυτό σας απασχολεί).

adonis343

 

Πολύς ντόρος έγινε σήμερα και πολύς κόσμος έδειξε να εξοργίζεται με την εμφάνιση του Αδώνιδος Γεωργιάδου σε τηλεοπτική εκπομπή και τη δήλωσή του πως πανηγυρίζει επειδή στην Ελλάδα έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα, ενώ το Βέλγιο, λέει, έχει πολύ περισσότερους. Εμείς δεν εκπλησσόμαστε ούτε με αυτόν, ούτε με τους αναξιοπρεπείς που φέρουν τον τίτλο του δημοσιογράφου και που τον αντιμετωπίζουν ως έναν σοβαρό άνθρωπο. Αυτοί, τη δουλειά τους κάνουν. Εμείς εκπλησσόμαστε με όσους εκπλήσσονται με τις δηλώσεις του ανθρώπου αυτού ο οποίος, χάρη σε μια χωροχρονική ανωμαλία, που φαίνεται πως είναι μόνιμη σε αυτό τον έρημο τόπο, φέρει τον τίτλο υπουργού και μάλιστα της «Ανάπτυξης»

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μην παίξουμε το σημερινό βίντεο με τις δηλώσεις του φερόμενου ως υπουργού. Δε χρειάζεται, ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες, να χαλάσουμε περισσότερο τη διάθεσή μας. Αποφασίσαμε να παίξουμε κάτι από εκείνα τα ανέμελα βράδια, που ο φερόμενος ως υπουργός, μας έκανε όλους να γελάμε.

Εμείς γελάγαμε, κάποιοι άλλοι παράγγελναν, αυτός κέρδιζε και παράλληλα έχτιζε καριέρα. Και τώρα, αυτός που κάποτε κοροϊδεύαμε, αποφασίζει πλέον για τις ζωές μας και μας δείχνει με τον πιο εμφατικό και σοκαριστικό τρόπο το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει μια Δημοκρατία όταν δημιουργεί απαίδευτους πολίτες

 

evert04

 

Αριστερά, ο Άγγελος Έβερτ, αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων σε όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, κάτω από τις διαταγές  της Ανώτατης Διοίκησης των Ες –Ες της Ελλάδας. Η σύγχρονη ιστορία προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως αντιστασιακό που δούλευε κάτω από τη μύτη των Γερμανών. Αυτή τη δικαιολογία, πάντως, προέβαλαν προς υπεράσπισή τους όλοι οι συνεργάτες των Γερμανών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την αμφιλεγόμενη δράση του Άγγελου Έβερτ και ας πάμε στη βεβαιωμένη, αυτή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ο Άγγελος Έβερτ, λοιπόν, ήταν αυτός που διέταξε τους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των διαδηλωτών το Δεκέμβρη του '44 και να προκαλέσει το θάνατο 33 ανθρώπων και την έναρξη των Δεκεμβριανών. Και βέβαια, υπηρέτησε το φασιστικό καθεστώς του Μεταξά, το μετεμφυλιακό κράτος των διωγμών της Δεξιάς και το χουντικό καθεστώς της ακροδεξιάς. Δεν το λες και λίγο

Στη μέση, ο Μιλτιάδης Έβερτ, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και παλιό μέλος της παρακρατικής, ακροδεξιάς και τρομοκρατικής οργάνωσης της ΕΚΟΦ

Δεξιά, η Αλεξία Έβερτ, ως το απόγευμα αντιδήμαρχος Αθηναίων, μέχρι που αποκάλεσε «τρωκτικά και κατσαρίδες» τους διαδηλωτές του ΚΚΕ, μην μπορώντας να κρύψει, αυτή η αριστοκράτισσα, την περιφρόνησή της για το ακατανόητο γι' αυτήν είδος ανθρώπου που αγωνίζεται για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά του, αυτά που η κυρίαρχη τάξη της φροντίζει να τα κρατά μόνο για τον εαυτό της

Ας ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχάς, ότι δεν τασσόμαστε υπέρ της οικογενειακής ευθύνης, πως κάθε άνθρωπος δηλαδή είναι υπεύθυνος για τις πράξεις των προγόνων του. Από τη στιγμή, πάντως, που δεν τις αποκηρύσσει, δείχνει ότι θα τις επαναλάμβανε και ο ίδιος . Από την άλλη μεριά, η σειρά των φωτογραφιών είναι άλλη μια απόδειξη της συνέχειας όλων αυτών των πολιτικών, οικονομικών και εξουσιαστικών τζακιών, αυτής που καταδυναστεύει το δύσμοιρο αυτό τόπο από την απαρχή της ανεξαρτησίας του μέχρι σήμερα. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως η οικογένεια των Έβερτ προέρχεται από τους Βαυαρούς χωροφύλακες που έφερε ο Όθωνας με την ανάληψη των καθηκόντων του, τοποθετημένο το παιδάριο αυτό, σε ηλικία 17 ετών, στη θέση του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας

Ας γυρίσουμε, όμως, πίσω στην Αλεξία και στα γραφόμενά της. Γιατί αυτά ενοχλούν αυτή τη στιγμή. Για «τρωκτικά και κατσαρίδες» μίλησε η Αυτού Εξοχότης Της. Με το θράσος που της δίνει η άκοπη τοποθέτησή της στην οικονομική ελίτ. Όπως εκφράζεται κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους ανθρώπους. Όπως ακριβώς αποκαλούσαν οι ναζί τους Εβραίους. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Αλεξία Έβερτ ήταν αντιδήμαρχος, υπεύθυνος «κοινωνικής αλληλεγγύης», λέει. Κάτι σαν το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» που είχε εκπονήσει ο Δένδιας, αναφερόμενος στην επιχείρηση «σκούπα», στο πογκρόμ που εξαπέλυσε εναντίον των μεταναστών το 2012. Κάτι σαν το «Ο πόλεμος είναι ειρήνη» του Orwell. Κάτι σαν το «Νεα Δημοκρατία» του κόμματός της

 

georgiadhs 17

 

Θες να τον αποκαλέσεις  «Εθνικό Καραγκιόζη», μα διστάζεις. Τι σου φταίει ο έρημος ο Καραγκιόζης, αυτή η πονηρή, πλην συμπαθής φιγούρα; Τι σχέση μπορεί να έχει με αυτό το υπερφίαλο και ματαιόδοξο ανθρωπάκι; Όχι, δεν είναι Καραγκιόζης. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας μας. Ένας ημιμαθής παπαγάλος που παριστάνει τον μορφωμένο. Ένας γελοίος αριβίστας που παριστάνει τον σοβαρό πολιτικό. Ένα φασιστοειδές που παριστάνει το δημοκράτη. Ένα ανθρωποειδές που παριστάνει τον άνθρωπο.

«Γιατί να πάρουμε 100 λεωφορεία» αναρωτιέται αυτός που δεν έχει μπει ποτέ του σε λεωφορείο. «Για να κόβουν βόλτες γύρω από το Σύνταγμα;»

«Γιατί να δώσουμε 5000 ευρώ στον κόσμο;» αναρωτήθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυτός που παίρνει τα διπλά κάθε μήνα. «Για να φάει και να γίνει 300 κιλά;»

Όποιος δει το παρακάτω βίντεο και δεν τον ξέρει, ίσως νομίσει πως είναι μεθυσμένος. Ίσως, όπως ο Οβελίξ έπεσε μικρός μέσα στο καζάνι του μαγικού ζωμού, αυτός να έπεσε κάποτε στο βαρέλι με το κρασί του παππού του. Και, όμως, αυτό το θρασύ ανθρωπάκι είναι υπουργός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και τι υπουργός! Υπουργός Ανάπτυξης!

«Αχ, Ελλάς ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα» είχε γράψει κάποτε ο Σουρής. Και σκεφτείτε ότι δεν είχε προλάβει να γνωρίσει τον Άδωνι!