latinopoulou

 

“Στο έσχατο βάθος η αισθητική και η ηθική συμπίπτουν”,  σύμφωνα με τον Αυστριακό φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν. Θα προσθέταμε, δε, ότι και τα δύο προϋποθέτουν μια πνευματικότητα. Αισθητική χωρίς ηθική και χωρίς πνευματικότητα, δεν νοείται· όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, η τηλεόραση και η σύγχρονη βιομηχανία ομορφιάς.

Αυτές οι σκέψεις μας ήρθαν στο μυαλό όταν, χωρίς να το επιδιώξουμε, γίναμε κοινωνοί ενός κηρύγματος αισθητικής από ένα ακόμη νεοδημοκρατικό σούργελο που, ως υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από 5.000 ψήφους. Μπορεί να μην κατάφερε τελικά να εκλεγεί, θεωρούμε όμως σίγουρο πως η αποκάλυψη της έκτασης της ανοησίας της, μόνο κακό δεν θα της κάνει. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρει να επιβραβεύει κάθε λογής σούργελο. Γιατί όχι και αυτήν;

Αυτή η είδηση όμως, μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του μεγάλου διανοητή και μέγιστου αποφθεγματολόγου Βασίλη Ραφαηλίδη «Στοιχειώδης αισθητική»

 

« Επειδή η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος, επειδή η αισθητική δεν είναι η ηθική του παρόντος, επειδή η ηθική του ελληνικού παρόντος είναι η απάτη, επειδή η αισθητική δεν έχει παρόν εδώ στην Ελλάδα, επειδή στην Ελλάδα παρόν είναι το παρελθόν, επειδή τούτο το παρελθόν δεν έχει μέλλον, επειδή το μέλλον γενικώς είναι αόριστον παντού στον κόσμο πλην της Ελλάδος όπου είναι οριστικόν καθότι θανατερόν, επειδή η τέχνη είναι μια παρηγοριά κι ένα καταφύγιο απ’ τη μιζέρια και την αθλιότητα, επειδή η μιζέρια και η αθλιότητα περίσσεψαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, επειδή η πολιτική στερείται αισθητικής διότι στερείται ηθικής, επειδή πολλοί καλλιτέχνες στερούμενοι ουσιαστικής αισθητικής παιδείας επιχειρούν να ασχοληθούν με την πολιτική για να χάσουν και τη λιγοστή αισθητική παιδεία που είχαν, επειδή θέλουμε να τους προφυλάξουμε απ’ αυτή τη συμφορά, για όλα αυτά τα επειδή και για πολλά άλλα η ενασχόληση με την τέχνη στην Ελλάδα καθίσταται πρόβλημα επείγον»

xrisoxoidis231

 

Άλλοι τρεις νεκροί προστέθηκαν χθες στη μακάβρια λίστα των θυμάτων μιας διαρκώς κλιμακούμενης και διαχεόμενης βίας. Είναι τόσο συχνές πλέον οι επιθέσεις με όπλα και οι δολοφονίες, ώστε είδηση θα αποτελέσει αν υπάρξει κάποια ημέρα χωρίς ένα τέτοιο έγκλημα

Ένας από τους πιο υπερεκτιμένους διαχρονικά υπουργούς που είχαμε την τύχη να μας κάτσουν στο σβέρκο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους μας , λέγοντας πως δεν υπάρχει εγκληματικότητα στην Ελλάδα, αλλά πως οι Έλληνες πάσχουν από εγκληματοφοβία, εισάγοντας έτσι μία νέα λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Αυτό βρήκε να πει ο γλωσσοπλάστης υπουργός που, έχοντας θέσει απροκάλυπτα και αναίσχυντα ως προτεραιότητά του το «πολιτικό έγκλημα» και όχι το ποινικό, έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς σε μπάτσους που, αντί να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες, αρέσκονται να επιτίθενται σε κάθε κινηματική και ελευθεριακή δράση και να τσαμπουκαλεύονται σε πιτσιρικάδες ψάχνοντας να βρουν πάνω τους ένα τσιγαριλίκι

Ένας από τους πιο θρασείς και κυνικούς δημοσιογράφους, ακραίος ακόμη και για τα πλαίσια της ανυπόληπτης ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Άρης Πορτοσάλτε, έσπευσε και αυτός με τη σειρά του να μας καθησυχάσει, τουλάχιστον για τις μαφιόζικες επιθέσεις, λέγοντας πως εμείς, οι απλοί άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί οι μαφιόζοι ξέρουν καλό σημάδι και , ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να πάμε από αδέσποτη σφαίρα

Όσο για τους πολίτες αυτής της χώρας, παρακολουθούν αμήχανοι και αδύναμοι να ερμηνεύσουν τα καθημερινά πλέον κρούσματα στοχευμένης βίας. Αδυνατούν επίσης να αντιληφθούν πως δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν και τα περιστατικά τυφλής βίας, αυτά που βλέπουμε αλλού και κυρίως στις ΗΠΑ. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως δεν αρκεί η αστυνομική καταστολή για να δοθεί λύση. Πίσω από τα περισσότερα εγκλήματα, βρίσκονται δράματα και αδιέξοδα που μια οργανωμένη και συγκροτημένη κοινωνία θα μπορούσε να προλάβει.

Δυστυχώς, ο κάθε ένας από μας, αδυνατεί ή αρνείται να δει το πρόβλημα στο σύνολό του και προσπαθεί να απομονώσει μεμονωμένα περιστατικά ώστε να ενισχύσει τις ήδη σχηματισμένες στο μυαλό του και αποσπασματικές κοσμοθεωρίες του

Οι ξενοφοβικοί φασιστούληδες της διπλανής πόρτας, που δεν είναι καθόλου λίγοι, θα απομονώσουν τα εγκλήματα των ξένων, προσφύγων και μεταναστών, και θα νοσταλγήσουν δικτατορίες, χούντες, οπλοκατοχές, απελάσεις και θανατικές ποινές

 

all you want

 

Οι πληροφορίες που μου έρχονται από φίλους που εργάζονται στα αεροδρόμια (ΥΠΑ) είναι ότι οι έλεγχοι στους εισερχόμενους τουρίστες κλπ. είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ετοιμαζόμαστε δηλαδή, να επαναλάβουμε το περσινό αισχρό σενάριο του καλοκαιριού που μας οδήγησε στον θρίαμβο των 10.000+ θανάτων (και αυξάνονται φυσικά, καθώς το μόνο που ίσως τους φρενάρει είναι ο εμβολιασμός).

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εμμένει στην αποτυχημένη συνταγή της μη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας, της μη αποσυμφόρησης των συγκοινωνιακών μέσων, της μη αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών που ξανανοίγουν, της απουσίας ελέγχων στους μαζικούς εργασιακούς χώρους, της πλήρους εγκατάλειψης των μεταναστών & προσφύγων στα παραπήγματά τους.

Προς τί λοιπόν οι θυσίες της ελευθερίας μας, τα λοκ-ντάουν, το φόρτωμα της μεσαίας τάξης με νέα χρέη, και ό,τι τραβήξαμε ως εδώ; Προς τι όλα αυτά τα μέτρα, όταν τελικά αυτό που χτίζεται είναι η φυσική ανοσία της αγέλης, θερίζοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Είναι δυνατόν ένας νοήμων άνθρωπος να πιστεύει ότι χωρίς όλα αυτά τα μέτρα θα είχαμε παραπάνω νεκρούς; Όταν είναι πλέον γνωστό ότι οι "παράπλευρες απώλειες" της κρίσης του κορωνοϊού σε βάθος χρόνου στατιστικά θα ξεπεράσουν τις απώλειες από τον ίδιο τον κορωνοϊό (ασθενείς που δεν πλησιάζουν πια τα νοσοκομεία λόγω φόβου ή αδυναμίας εξυπηρέτησης, άνθρωποι χτυπημένοι από τα λοκ-ντάουν που θα χάσουν ή έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα λόγω εγκλεισμού που θα αρρωστήσουν ή έχουν ήδη αρρωστήσει, να μη μιλήσουμε για τις αυτοκτονίες, όπως στα πρώτα χρόνια των μνημονίων...)

Η κυβέρνηση για 2η χρονιά κλείνει το μάτι στον κόσμο του τουρισμού, τους καθιστά συνενόχους στην απουσία υγειονομικών ελέγχων, προκειμένου να δουλέψουν για 2-3 μήνες, μπας και γλιτώσουν κάποια χρέη. Παράλληλα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανάγκη του κόσμου να τελειώνει με τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγει ό,τι θεωρεί ότι μπορεί να είναι ανοιχτό, ώστε η θεατρική παράσταση ALL YOU WANT IS GREECE να πάει καλά.

Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των κατοίκων της χώρας, υποτιμά όμως και τη νοημοσύνη των τουριστών, οι οποίοι γυρνώντας στις χώρες τους θα μιλήσουν για το ελληνικό μπάχαλο και την απουσία ελέγχων.

 

 

skoupidia

 

Χθες ήταν Πρωταπριλιά σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα είναι κάθε μέρα.

Στην Ελλάδα που έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Ανάπτυξης τον Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί να μην παριστάνει το δημοσιογράφο ένας Φουρθιώτης; Στην Ελλάδα που έχει υπουργό Προστασίας του Πολίτη το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γιατί να μην απασχολούνται πέντε αστυνομικά περιπολικά προκειμένου να προσέχουν έναν Φουρθιώτη; Στην Ελλάδα που αθωώνει τους Μαρινάκηδες και δέρνει τα παιδιά της στους δρόμους και στις πλατείες, γιατί να μη διατάζει ένας Φουρθιώτης τους αστυνομικούς να συλλάβουν ένα φωτογράφο που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του; Στην Ελλάδα που η μόνη αξία που αναγνωρίζει είναι το χρήμα, γιατί μην κάνει μηνύσεις ένας Φουρθιώτης εναντίον οποιουδήποτε; 

Και, τέλος πάντων, ποιος είναι αυτός ο Φουρθιώτης; Σε μιαν άλλη Ελλάδα, δε θα υπήρχε ο Φουρθιώτης και ούτε θα χαραμίζαμε το χρόνο μας για να μιλήσουμε γι‘ αυτόν. Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα μας. Δεν είν΄ οι κάμποι, ούτε τα ψηλά βουνά, όπως έλεγε κάποτε ο ποιητής. Αυτά μας άφησαν χρόνους. Τους κάμπους τους μολύναμε και τα ψηλά βουνά τα γεμίζουμε με ανεμογεννήτριες. Η σημερινή Ελλάδα είναι ο Φουρθιώτης, είναι ο Χρυσοχοΐδης, είναι ο Άδωνις, είναι ο Κυριάκος. Η σημερινή Ελλάδα είναι τα σκουπίδια που παράγει. Άχρηστα ακόμη και για ανακύκλωση, κάτι σαν τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Και όλοι γνωρίζουμε πως δείγμα του επιπέδου πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι και τα σκουπίδια της

 

OLYMPIC SPIRIT
 
Οι πρωταθλητές/τριες είναι ίσως οι μόνοι που έχουν "εξουσία", με την έννοια του κύρους στα μάτια του κόσμου, ώστε να μπορούν να καταγγείλουν και να ακουστούν. Όλοι οι άλλοι επώνυμοι και μη παράγοντες κ παραγοντίσκοι στο χώρο του αθλητισμού δυστυχώς συντηρούν ένα σάπιο σύστημα. Ένα σύστημα που ζει κ βασιλεύει η διαπλοκή, ο παραγοντισμός, η χαμέρπεια και εκμεταλλεύεται τη ζωντάνια των νέων παιδιών κ τη δίψα τους για αθλητικές νίκες.
 
Γι' αυτό πρέπει ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ & ΝΙΚΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ, για το θάρρος τους να τα βάλουν με τα θηρία! Και να ανοίξουν το δρόμο και σε άλλους που χρόνια τώρα διστάζουν να καταγγείλουν ανθρώπους κ πράγματα.
 
 

NO

Από τα χθεσινά και σημερινά ΜΜΕ, η καταγραφή της  πρώτης είδησης

Εφημερίδα των Συντακτών:  Μετά από αρκετούς μήνες, συνελήφθη το απόγευμα στο Πόρτο Ράφτη ο φυγόδικος χρυσαυγίτης Σωτήρης Δεβελέκος, κατηγορούμενος για την επίθεση στη «Φαβέλα».

Zougla.gr: Συνελήφθη στο Πόρτο Ράφτη το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωτήρης Δεβελέκος, μέλος της Χρυσής Αυγής και «πρωτοπαλίκαρο» του Ν. Μιχαλολιάκου, καταζητούμενος για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Tvxs.gr: Συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στο Πόρτο Ράφτη ο καταζητούμενος χρυσαυγίτης οδηγός και πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, Σωτήρης Δεβελέκος

Protagon.gr:…. Ο συλληφθείς δεν είχε απολογηθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης και ο ανακριτής είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Ραφήνα από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας.

Τελικά δεν έχει σημασία που συνελήφθη ο Δεβελέκος, στο Πόρτο Ράφτη ή στη Ραφήνα, αλλά το ότι συνελήφθη. Αν όμως η σύλληψη έγινε στη Ραφήνα, είναι αρκετά πιθανό στο ίδιο μέρος να κρύβονται και οι άλλοι δύο καταζητούμενοι, Παππάς και Θεοδώρου. Η Ραφήνα δυστυχώς, μαζί με τη γειτονική Αρτέμιδα, υπήρξε άλλοτε φιλόξενος τόπος για τους χρυσαυγίτες. Σε μικρή απόσταση άλλωστε, βρίσκεται και το Πόρτο Ραφτη. Άλλος ένας ενδεχόμενος τόπος εντοπισμού και σύλληψης του Δεβελέκου

Από τα σημερινά ΜΜΕ, η καταγραφή και της  επόμενης είδησης. Η πηγή της είναι κοινή, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά αναφέρουμε εδώ και την εφημερίδα Sport time, που δημοσίευσε την είδηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, ταυτόχρονα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αυτός είναι ο... παράγοντας που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου

Sport time: Σοφία Μπεκατώρου: Αυτός είναι ο παράγοντας που κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση

Η είδηση υπάρχει πλέον παντού και φυσικά και στα τοπικά μέσα, ως αναπαραγωγές του πρωτοτύπου του πρώτου θέματος

 

NO

Από τα χθεσινά και σημερινά ΜΜΕ, η καταγραφή της  πρώτης είδησης

Εφημερίδα των Συντακτών:  Μετά από αρκετούς μήνες, συνελήφθη το απόγευμα στο Πόρτο Ράφτη ο φυγόδικος χρυσαυγίτης Σωτήρης Δεβελέκος, κατηγορούμενος για την επίθεση στη «Φαβέλα».

Zougla.gr: Συνελήφθη στο Πόρτο Ράφτη το απόγευμα της Πέμπτης ο Σωτήρης Δεβελέκος, μέλος της Χρυσής Αυγής και «πρωτοπαλίκαρο» του Ν. Μιχαλολιάκου, καταζητούμενος για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Tvxs.gr: Συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στο Πόρτο Ράφτη ο καταζητούμενος χρυσαυγίτης οδηγός και πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, Σωτήρης Δεβελέκος

Protagon.gr:…. Ο συλληφθείς δεν είχε απολογηθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης και ο ανακριτής είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Ραφήνα από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας.

Τελικά δεν έχει σημασία που συνελήφθη ο Δεβελέκος, στο Πόρτο Ράφτη ή στη Ραφήνα, αλλά το ότι συνελήφθη. Αν όμως η σύλληψη έγινε στη Ραφήνα, είναι αρκετά πιθανό στο ίδιο μέρος να κρύβονται και οι άλλοι δύο καταζητούμενοι, Παππάς και Θεοδώρου. Η Ραφήνα δυστυχώς, μαζί με τη γειτονική Αρτέμιδα, υπήρξε άλλοτε φιλόξενος τόπος για τους χρυσαυγίτες. Σε μικρή απόσταση άλλωστε, βρίσκεται και το Πόρτο Ραφτη. Άλλος ένας ενδεχόμενος τόπος εντοπισμού και σύλληψης του Δεβελέκου

Από τα σημερινά ΜΜΕ, η καταγραφή και της  επόμενης είδησης. Η πηγή της είναι κοινή, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά αναφέρουμε εδώ και την εφημερίδα Sport time, που δημοσίευσε την είδηση στην ηλεκτρονική της έκδοση, ταυτόχρονα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αυτός είναι ο... παράγοντας που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου

Sport time: Σοφία Μπεκατώρου: Αυτός είναι ο παράγοντας που κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση

Η είδηση υπάρχει πλέον παντού και φυσικά και στα τοπικά μέσα, ως αναπαραγωγές του πρωτοτύπου του πρώτου θέματος

Πρόκειται για σοβαρότατο θέμα, που αναδεικνύει τη ζούγκλα της νεοελληνικής κοινωνίας και το πως τα ισχυρά σαρκοφάγα  της,  επιβάλλουν τον νόμο τους.

Εδώ, στα δικά μας μέρη, η ζούγκλα έχει πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πρόσωπα και τόποι γνωστά και μέσα στη φρίκη τους, οικεία. Μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα να απορούμε πως η αμέσως ακόλουθη τοπική αρθρογραφία επί του απαίσιου θέματος, ήταν η συνεδρίαση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας για την αποπομπή του καταγγελλόμενου, ή η θέση της προέδρου και άλλα άσχετα και μάλλον προσβλητικά για τη νοημοσύνη του αναγνώστη. Καμία καταγγελία, καμία αποστροφή από την πρόεδρο, η οποία αρκείται και καλύπτεται από  ό,τι δήλωσε ο …αρχηγός. Δηλαδή μία πλήρη κοινοτοπιών και κενή περιεχομένου και καταδίκης, πρόταση

Είναι σαν να τινάζουν τις ψείρες από τα πέτα του σακακιού και να αισθάνονται καθαροί. Δηλαδή τώρα που απέπεμψαν τον αντιπρόεδρο τους (με αναπαραγωγή  της αγχωμένης δήλωσης αυτού που παριστάνει τον πρωθυπουργό για να μη ξεχνιόμαστε), αισθάνονται πιο καθαροί; Αισθάνονται πως βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από αυτόν που καταχράστηκε θέση και δύναμη, για να εγκληματήσει;   

Αφού οι ίδιοι τον εξέλεξαν. Αφού αυτό είναι ο νόμος τους. Ο νόμος του ισχυρού και του πλούσιου. Ο νόμος τους είναι που εξέθρεψε το φαινόμενο και με τον ίδιο άγραφο νόμο κανοναρχούνται και οι ίδιοι.  Και τέλος γιατί νομίζουν πως ενδιαφέρεται η κοινωνία -έστω η τοπική- για την προσπάθεια τους να μ πείσουν, μυκτηρίζοντας «εγώ δεν έχω σχέση»

Ισχυροί, βύσματα, μέσα, ρουσφέτια. Η δύναμη και η διαπλοκή όλα τα ρυθμίζουν. Από τον έλεγχο της ενημέρωσης μέχρι τον ορισμό προέδρου της Διεθνούς και Ελληνικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας και του  εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής. Τα δημιουργήματα εκφράζουν πάντα τον δημιουργό, ο οποίος διατηρεί στην διακριτική του ευχέρεια την αποπομπή και αποδόμηση τους. Αλλά ο δημιουργός ποτέ δεν αλλάζει. Είναι έτοιμος να φτιάξει τον επόμενο «δικό του άνθρωπο». Μέχρι να βγει και αυτός σκάρτος.

Και η κοινωνία; Τι είδους κοινωνία είναι αυτή που καλύπτει φυγόποινους χρυσαυγίτες (αν ισχύει η αναφορά στη Ραφήνα ως τόπος σύλληψης του Δεβελέκου) ή αναγορεύει σε παράγοντες τύπους, που φέρουν ταυτόχρονα τον τίτλο του μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας και παράλληλα καταγγέλονται ως βιαστές;

Ειδικά για τη δεύτερη και αηδιαστική περίπτωση, ακόμα και αν η θεσμική δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράσουμε την αποστροφή, την καταδίκη μας για τον βιαστή (να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους), για την πράξη του.  Είμαστε μέλη μίας κοινωνίας που σε μία μόνο μέρα αποδείχτηκε απάνθρωπη.  

Η τοπική μας κοινωνία, που πίσω από τα χαμογελάκια και τις πεταχτές ή εγκάρδιες καλημέρες, ασθενεί βαριά. Και είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι γι’ αυτό. Είμαστε μέλη μίας κοινωνίας που είναι πάντα έτοιμη να αναδείξει -έως εικαζόμενης φιλίας- παράγοντες, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που θεωρούν δικαίωμα τους το να εγκληματούν*. Είναι η αλήθεια και όσο νωρίτερα το εννοήσουμε τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να σώσουμε την παρτίδα

*Προς κάθε κατεύθυνση και υποψήφιο θύμα, άνθρωπο, περιβάλλον, ζώο ή δέντρο